Швидше, вище, сильніше: як політики обіцяють розвивати спорт в Україні

24 січ.
2018

Українські спортсмени в останні роки прославили країну на весь світ завдяки своїм досягненням. Тепер Україну знають не лише як країну, де йде війна й не викорінюється корупція, але і як країну сильних людей. Однак для виховання нових талантів і гідного виступу чинних спортсменів необхідні відповідні умови. «Слово і Діло» проаналізвало, як політики обіцяють розвивати спорт в Україні.

Народний депутат і президент Федерації футболу України Андрій Павелко – один із лідерів за такими обіцянками. В 2016 році, презентуючи середньострокову стратегію українського футболу, Павелко заявив, що до 2020 року ФФУ побудує в країні 2,5 тисячі футбольних майданчиків та 50 нових стадіонів. «Наша глобальна мета – збільшити число тих, хто займається футболом, і залученого у футбол населення України на 40% після завершення цього п'ятирічного циклу», – підкреслив він.

Станом на весну 2017 року були побудовані міні-футбольні майданчики в Сумській, Хмельницькій, Херсонській, Донецькій, Запорізькій, Вінницькій, Миколаївській областях.

Крім того, Павелко заявив, що найближчим часом буде представлена система футбольної прокуратури. Однак цю обіцянку провалив. Минулого року юрист Франческо Баранка сформував новий склад Комітету з питань етики і чесної гри. Павелко навіть назвав його першим футбольним прокурором України. Однак за фактом був оновлений лише склад комітету, а систему футбольної прокуратури Павелко так і не представив.

Уже цього року зможемо перевірити ще одну обіцянку Павелка: не витратити ані гривні з держбюджету на проведення фіналу Ліги чемпіонів-2018. Чиновник заявив, що фінансування здійснюватиметься за рахунок організаторів заходу.

До речі, провести цей захід на найвищому рівні обіцяв мер Києва Віталій Кличко. «Ми надійні партнери, ми проведемо цей захід на найвищому рівні», – запевнив столичний мер на зустрічі з Павелком.

Минулого року в Києві пройшов чемпіонат світу з хокею серед команд Дивізіону 1А. Обіцянку провести цей захід у Києві давав міністр молоді та спорту Ігор Жданов: «Я зроблю все для того, щоб він (чемпіонат світу з хокею) пройшов в Україні».

Крім того, в процесі перебуває обіцянка міністра створити центри олімпійської підготовки зі стрибків у воду, художньої гімнастики та легкої атлетики. Жданов також обіцяв внести на розгляд уряду пропозицію про спонсорську підтримку національних збірних прибутковими держкомпаніями.

«Вважаю, що найбільші державні компанії мають проявити свій патріотизм і виступити головними спонсорами національних збірних команд України з літніх і зимових видів спорту. Це може бути Ощадбанк, «Нафтогаз-Україна» та інші потужні й фінансово забезпечені держкомпанії. Виноситиму цю пропозицію на розгляд прем'єр-міністру Володимиру Гройсману та уряду», – заявив міністр.

Віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко обіцяв цьогоріч збільшити зарплату спортивним тренерам. Підвищення має торкнутися тренерів дитячо-юнацьких спортивних шкіл, шкіл вищої спортивної майстерності, спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю, державних і комунальних центрів олімпійської підготовки.

Обіцянки регіональних чиновників в основному стосуються розвитку спортивної інфраструктури. Наприклад, у Кіровоградській області цього року маютьі побудувати 12 мультифункціональних спортивних майданчиків. Таку обіцянку давав голова обладміністрації Сергій Кузьменко. У Львові до 2020 року мер Андрій Садовий обіцяв відновити три спортивні комплекси.

Про намір побудувати 14 футбольних майданчиків зі штучним покриттям заявив голова Житомирської області Ігор Гундич.

«Майбутні футболісти матимуть сучасні поля. Ще 14 футбольних майданчиків зі штучним покриттям побудуємо скоро на Житомирщині за підтримки Мінрегіону та віце-прем'єр-міністра України Геннадія Зубка. На це залучили майже 11 мільйонів гривень із державного бюджету й направляємо співфінансування з місцевих бюджетів», – обіцяв Гундич.

У Харківській області, за словами голови ОДА Юлії Світличної, в кожному районі побудують спортивні майданчики зі штучним покриттям.

Джерело: Слово і Діло

Читайте також:
Спорт і місто: мери яких обласних центрів справді дбають про розвиток фізичної культури
Понад 3900 високих нагород вибороли українські спортсмени на міжнародних змаганнях у 2017 році