Як фітнес-клубу отримати вигоду від впровадження OCR-тренувань?

Tweet
01 лип.
2017

Спартанські перегони — це різновид кросфіту, який передбачає не тільки фізичні навантаження, але також і глибоку соціальну залученість учасників

Приблизно сім років тому весь світ сколихнув спортивний рух, який став найбільшим в історії фітнесу. Популярність OCR-навантажень зросла настільки, що змусила багато клубів складати нові тренувальні програми, купувати нове обладнання або думати, як використати старе, щоб допомогти своїм клієнтам підготуватися до спартанських перегонів.

Рух OCR (obstacle course racing) протягом багатьох років був найбільш динамічним методом фізичної підготовки. У наші дні навіть можна побачити телетрансляції цих протистоянь. Найбільш відомими змаганнями в цьому виді є "Spartan Race" і "Tough Mudder", які проводяться більш, ніж в 20 країнах по всьому світу, в тому числі і на пострадянському просторі.

Що являють собою OCR?

Найбільш поширені форми пергонів включають подолання природних і штучних перешкод у степу, лісовій місцевості і горах і можуть збирати до 10-15 тисяч учасників.

Існує кілька видів спартанських перегонів:

  • спринтовий забіг, який триває 15 хвилин;
  • гонка на довгу дистанцію протяжністю від 5 до 10 км;
  • напівмарафон або марафон;
  • 24-годинні гонки і навіть челенджи, розраховані на кілька днів.

OCR створюють сильне відчуття спільності. Не тільки на спортивних фестивалях, але навіть в соціальних мережах можна простежити згуртованість учасників цієї спільноти. Незважаючи на те, що в цій сфері є спортсмени з про-рівнем, які борються за подіумні місця, призові і угоди зі спонсорами, більшість учасників перегонів роблять це не заради перемоги.

Подолання перешкод на перегонах дозволяє їм підвищити моральний дух і загартуватися фізично. Багато асоціюють гонки з життєвими труднощами, з якими доводиться справлятися. Таким чином, збираючись на вихідних з однодумцями, учасники OCR піднімають рівень власної мотивації, виходячи зі звичної зони комфорту.

Перешкоди, з якими стикаються учасники спартанських гонок, кидають виклик кожному, незалежно від характеру фізичної підготовки. Для того, щоб успішно пройти гонку учасникам необхідно тренувати хват і тягову силу, проводити силові тренування на все тіло, розвивати баланс, прискорення, координацію руки-очі, а також тренувати біг по трасі, висхідного і низхідного крутого рельєфу.

Як обладнати клуб для проведення OCR-тренувань?

Специфічні потреби учасників спартанських перегонів вимагають від фітнес-клубів укомплектувати тренувальний простір відповідним обладнанням (перш за все, для функціональних і Crossfit-тренувань), яке допоможе клієнтам підготуватися до подолання природних перешкод на місцевості.

Зони силового тренінгу повинні бути обладнані інвентарем, який дозволить розвивати вибухову силу і витримати довготривале випробування сили і витривалості. Серед найбільш ефективних форматів тренувань — не тільки групові заняття та персональні тренування, але також фітнес-табори.

Також один з варіантів розширення клієнтської бази — це персональний онлайн-коучинг OCR-спортсменів, який включає складання плану підготовки до змагань, відстеження його виконання і підтримання належного рівня мотивації.

Джерело: Спільнота фітнес підприємців

Читайте також:

Оптимальна температура і рівень шуму у фітнес-клубі

Дитячий фітнес: перспективи для власників фітнес-клубів